Ayurvedische Massage

Ayurvedische Massage

Speciale Massagebehandeling

Verjong je geest en ziel

AYURVEDA: MEER DAN EEN MASSAGE

Achter Ayurvedische massage zit een hele filosofie. Het vertrekpunt hiervan zijn 4 elementen die de basis van het leven vormen: ons lichaam, onze zintuigen, onze geest en onze ziel. Het is erg belangrijk dat deze componenten in evenwicht zijn. Wanneer dit het geval is, zijn we gezond. Het klinkt eenvoudig. Dat is het ook. Toch loont het om de achtergrond van de Ayurvedaleer van naderbij te bekijken. Voordat we nader ingaan op de ayurvedische massage eerst iets over de filosofie erachter.

Ayurvedische Massage

Ayurvedische massage: De filosofie

In de leer van de ayurveda is er medisch gezien een relatie tussen de innerlijke mens die een microkosmos vormt en de materiële wereld die de macrokosmos vormt. De ene wereld houdt de andere wereld een spiegel voor en vice versa. Deze wisselwerking heet de purusha. Dit betekent zoveel als dat zowel de mens als de wereld uit dezelfde materie zijn opgebouwd. Daarom is het essentieel om in evenwicht met de natuur te leven. Voortdurende aandacht voor een goede gezondheid is in een dergelijk wereldbeeld een must. “In de Ayurvedaleer is voorkomen beter dan genezen. Een mens die in harmonie met zijn natuurlijke omgeving leeft, wordt daarom niet ziek.” De afwezigheid van ziekte betekent evenwel nog niet dat je gezond bent. Gezondheid zien we dan meer als een overkoepelend geheel van je wel bevinden. Daarbij voelt een mens zich goed in zijn bestaan op zich.

 

In dit alles omvattend geheel van alles was is, onderscheiden we 5 elementen: vuur, aarde, water, lucht en ruimte. Ze komen in de dosha’s tot uitdrukking.

VATA, PITTA, KAPHA: de dosha’s

In de ayurveda onderscheiden we 3 dosha’s. Deze vormen de grondslag van 3 energetische krachten in ons lichaam: vata, pitta en kapha. Vata bestaat uit lucht en ruimte. Pitta staat voor vuur en water. Kapha voor water en aarde. Deze drie fundamentele krachten staan allen voor de psychofysiologische principes van het menselijk lichaam.

Dosha’s en dieet

 • Verder is de beschrijving van het dieet dat de dosha’s in balans houdt van groot belang. Smaken worden in de Ayurveda shalla’s genoemd. Deze zijn belangrijk voor het regelen van de dosha’s. De smaken zoet, zout en zuur regelen het evenwicht van de vata. Bittere smaken samen met zoet werken bevorderlijk voor een pita type. Daarnaast kunnen bittere smaken in combinatie met gekruid eten juist goed zijn voor het kapha type.In de Ayurveda is onze voeding precies op temperatuur wanneer de ingrediënten tussen gaar en rauw in zijn bereid. Warme maaltijden zijn aanbevolen. Alle voedsel wat te koud is, wordt eenvoudig omschreven als ijs. Dit element blust het vuur dat nodig is om onze spijsvertering goed te laten werken. Dit vuur heet agni. In de Ayurveda is alle voedsel uit blik of bewerkt voedsel uit den boze. Dit geldt voor fermenteren, raffineren en zelfs voor het opeten van restjes. Ayurvedische voeding moet daarom in de juiste hoeveelheid en precies op tijd bereid worden. Bewerkt voedsel is agrotoxisch (door de bioindustrie) en afkomstig uit de voedingsindustrie. Hierdoor gaat de opgeslagen energie (Prana) verloren.

Ayurvedische massage

Massage is in de Ayurveda één manier om het evenwicht van een mens te behouden en te helen wanneer nodig. De Ayurveda leer is een van de traditionele en klassieke geneeswijzen in India. Deze vorm van geneeskunst is duizenden jaren oud. Massage is slechts één methode om ons in balans te houden of deze te helen wanneer deze verstoord is. Ook nu nog zijn er mensen die deze kunst uitoefenen. In het Sanskriet wordt deze massage abhyanga genoemd. Dit betekent: smeren, inwrijven met olie. Een of meerdere masseurs kunnen trouwens samenwerken. Ayurvedische massage maakt gebruikt van geneeskrachtige olie op basis van plantenextracten. Meestal is dit essentiële olie op basis van sesam.Een Ayurvedische massage heeft een positieve invloed op de circulatie van levensnoodzakelijke vloeistoffen op celniveau. Zo kan ons lichaam ontgiften. De Ayurvedische leer gaat ervan uit dat we pijn voelen wanneer het Prana of energie niet kan doorstromen in ons lichaam. Dit gebeurt zeer subtiel. Massage gebeurt door wrijving. Zo ontstaat warmte die de kanalen in ons lichaam vrijmaakt en zo kan de energie terug doorstromen. Op die manier verdwijnen pijn en spanningen.

Ayurvedische massage is een diepe massage. Een sessie is zeer uitgebreid en stimuleert zo de doorstroming van bloed, lymfe en energie in ons lichaam. Voorbeelden hiervan zijn de perifere doorstroming in de haarvaten. Dit werkt bloeddrukverlagend en verhoogt het zuurstofgehalte in onze weefsels.

 

De doorstroming in ons lymfestelsel verhoogt tot 6 maal na een massagesessie. Lymfen bestaan uit enzymen. Voorbeelden hiervan zijn histaminase en de neurotransmitters serotonine. Deze zijn van vitaal belang voor de relaxatie van onze spieren en zenuwen. Deze enzymen komen vrij tijdens de massagesessie. De abhyanga (massage) werkt in op de zeven dhatus (weefsels). Zo komen de dosha’s vata, pita en kapha in balans. Dit alles zorgt voor een beter immuunsysteem. Zo kan de mens innerlijke weerstand kweken. Op die manier vergroot ook onze flexibiliteit en onze mogelijkheid om ziektes af te weren en weersomstandigheden te lijf te gaan.

 

Iedereen wil graag gezond en gelukkig oud worden en daarbij kunnen blijven doen wat hij of zij graag doet. Uiteraard speelt een goede gezondheid hierin een sleutelrol. In de Ayurveda heet dat onze svastha. Volgens de Ayurvedaleer is iemand gezond wanneer de dosha’s (onze gemoedstoestand) in evenwicht zijn met het Agni (het vuurgehalte in onze spijsvertering). Hetzelfde geldt voor onze weefsels (dhatus) en lichaamsuitscheidingen (malas). Deze laatsten zijn verantwoordelijk voor onze zintuigen, geest en ziel (atma). In feite is deze definitie van wat gezondheid is in grote mate gelijk aan wat voor de WHO gelijk staat aan een goede gezondheid. “Gezondheid is niet alleen de afwezigheid van ziekte, maar het volledige fysieke, mentale en sociale welzijn.” Dagelijkse vaste gewoontes kunnen ons helpen om de svastha te bereiken. Deze rituelen noemen we dinacharya.

Heilzame werking van Ayurvedische massage

De ervaring van professionals leert ons dat Ayurvedische massage geschikt is voor iedereen. Er bestaan geen tegenindicaties, bijwerkingen of beperkingen naar leeftijd toe. Deze soort van therapie is efficiënt en aangewezen bij de volgende klachten:

  • spierpijn
  • acute hoofdpijn zoals migraine
  • rugproblemen
  • gevoel van droefheid en depressie
  • angstaanvallen
  • paniek
  • stress gerelateerde klachten

Andere pluspunten:

 • verjonging van de huid.
 • relaxatie van de spieren
 • zuivering van ons lichaam
 • dieet en vermageren
 • voorkomen van respiratoire aandoeningen
 • boost van onze innerlijke weerstand

Unieke Ervaring

Enkel Op Afspraak

Waarom Villa Mali?

img
Locatie
Ganzenstraat, 3530 Houthalen-Helchteren
img
Stuur Een Mail
info@villa-mali.be
img
Reserveer Je afspraak
Tel: +32 483 154 267

Neem Contact Op

  Reiki

  Reiki

  Duurtijd : 1 uur

  €50.00

  Ontdek Meer
  Aromatherapie

  Aromatherapie

  Duurtijd : 1 uur 15 min

  €75.00

  Ontdek Meer
  Herbal hot compress massage

  Herbal hot compress massage

  Duurtijd : 1 uur 30 min

  €90.00

  Ontdek Meer
  Hot stone massage

  Hot stone massage

  Duurtijd : 1 uur 30 min

  €90.00

  Ontdek Meer
  Lichaamsmassage

  Lichaamsmassage

  Duurtijd : 1 uur

  €65.00

  Ontdek Meer

   

  Villa Mali (2)

  Neem Contact Op

  Jouw Locatie Voor Totale Ontspanning

  nl_BEDutch