Lichaamsmassage

Lichaamsmassage

Speciale Massagbehandeling

Verjong je geest en ziel

MASSAGETHERAPIE

De meeste mensen zijn bekend met lichaamsmassage. Hiervan bestaan verschillende vormen. De klassieke Zweedse massage is allicht de bekendste. Daarnaast bestaan er diverse vormen van massage die tot de relaxatiemassage of tot de groep van de alternatieve geneeswijzen behoren. In dit artikel geven we je een overzicht van de bekendste en meest beoefende vormen van gezichts- en lichaamsmassage. Houd er rekening mee dat bijna alle vormen van massage ondersteunend werken bij andere meer conventionele geneeswijzen en dat we niet de indruk willen wekken dat door middel van alleen deze massages mensen volledig kunnen genezen.

Lichaamsmassage

Gezicht- en lichaamsmassage

De betekenis van dit woord is duidelijk. Deze massagevormen hebben effect op het hele lichaam. Meerdere, zoniet alle lichaamsdelen worden hierbij behandeld. Hieronder stellen we een aantal bekende vormen van lichaamsmassage voor.

Zweedse massage

Zweedse massage is de meest bekende massage die vaak ook door conventioneel geschoolde massagetherapeuten wordt beoefend. Deze massagevorm is in feite de klassieke massage die ook in de kinesitherapie wordt beoefend. In het Nederlands en in het Engels spreken we van Zweedse massage. In andere landen wordt deze vorm van conventionele therapie gewoon klassieke massage genoemd. De therapeut werkt bij deze lichaamsmassage uitsluitend met de handen. Andere attributen of lichaamsdelen worden niet gebruikt. Zo zijn er vormen van oosterse massage waarbij de voeten worden gebruikt. Ook stenen of oliën en kruiden zul je in deze klassieke westerse vorm van therapie nooit tegenkomen.

Ayurvedische massage

Ayurvedische massage is gestoeld op de meer dan 5000 jaar oude leer van de ayurveda. Dit is een relatief zachte massage die inwerkt op de lichaamsweefsels van de patiënt. Het doel van deze behandeling is om de energie van de mens terug in evenwicht te krijgen. Achter de Ayurvedische massage zit een hele filosofie die vertrekt vanuit 4 basiselementen: ons lichaam, onze zintuigen, onze geest en onze ziel. Verder staat in deze massagevorm de relatie tussen de microkosmos die ons lichaam is en de materiële wereld die staat voor de macrokosmos centraal. In de Ayurvedische massage wordt gebruikt gemaakt van essentiële, etherische oliën die vaak op plantaardige basis zijn vervaardigd.

Polariteitsmassage

Deze massage werd ontwikkeld door Randolph Stone. Ook deze massage maakt deel uit van de alternatieve geneeswijzen. Verder is deze therapie gebaseerd op de universele beginselen van de levensenergie. Zo spreekt men van aantrekking, afstoten en neutraliteit. Dit is dus een energetische vorm van massage. Dokter Randolph Stone werd geboren in Oostenrijk en ontwikkelde zijn therapie in het midden van de vorige eeuw. Hij vertrekt van het beginsel dat ziekten en aandoeningen ontstaan wanneer onze levensenergie verstoord wordt. Er bestaan twee vormen van polariteitsmassage: een engere benadering en een bredere benadering. In de engste benadering van het begrip polariteitsmassage kan je eigenlijk niet spreken over massage. De therapeut maakt hier namelijk geen gebruik van enige klassieke massagetechnieken zoals wrijven of kneden. Deze vorm van polariteitsmassage is bij ons weinig gebruikelijk. In België verkiezen therapeuten wel met de handen te werken. Ze gebruiken hierbij elementen uit zowel de klassieke als alternatieve massagevormen.

Lymfedrainage

Deze vorm van zachte massage wordt gebruikt om overtollig (lymfe-)vocht te laten afdrijven. Deze vochtophopingen noemen we oedeem en verschillende lichaamsdelen kunnen hierdoor aangetast zijn. Lymfedrainage wordt toegepast op het gelaat, handen, voeten, armen en benen. Kortom, alle lichaamsdelen waar zich overtollig vocht kan bevinden. Normaal voert het menselijk lichaam wanneer het in balans is het overtollig vocht zelf af. Ook dit natuurlijk gebeuren wordt als lymfedrainage benoemd. Wanneer deze afvoer langs natuurlijke weg niet meer mogelijk is, kan de lymfedrainage door een therapeut worden overgenomen

Massages die zich richten op delen van het lichaam:

Metamorfosemassage

Metamorfosemassage is een subtiele vorm van massage die zowel op de handen als op de voeten kan worden toegepast. In de professionele opleiding metamorfosemassage wordt ook aandacht besteed aan voetreflexologie. Het is echter niet nodig om een volledige cursus voetreflexologie te volgen om ingewijd te kunnen worden in de metamorfosemassage. Deze wordt vaak gezien als gerelateerd aan de voetreflexologie. Beide therapieën werken in eerste instantie toe naar relaxatie, vervolgens naar revitalisatie en tot slot naar regeneratie of genezing van de klachten van de patiënt. Deze beide massages kunnen evenwel ook los van elkaar aangeboden en beoefend worden. Goed om te weten is dat deze vorm van massage aangeleerd wordt in vormingscentra die erkend zijn als opleidingsinstellingen voor professionals die zich verder willen bekwamen

Voetreflexologie

Voetreflexologie is verwant aan metamorfosemassage. Ook deze soort massage is een vorm van alternatieve geneeskunde die bestaat uit redelijk subtiele aanrakingen. Hierbij is het belangrijk om te weten dat de gehele voetzool, de onderkant van de tenen inbegrepen, ingedeeld worden in zones die in verbinding staan met alle andere delen van het lichaam. Al naargelang de klacht richt de reflexoloog zich op het gedeelte van de voetzool dat overeenstemt met de lichamelijke klacht van de patiënt. Bij het manipuleren van de voeten is het belangrijk om zacht te werk te gaan en gebruik te maken van kleine, ronddraaiende bewegingen, hetzij ter hoogte van de teenkootjes, hetzij op de punten van de voetzool die overeenkomen met de lichaamsdelen waarvan de werking ondersteund dient te worden.

Gezichtsmassage

Gezichtsmassage of gelaatsmassage beperkt zich tot het aangezicht van de mens. Het doel van deze massage kan van persoon tot persoon verschillen. Vele mensen vinden het gewoon fijn om hun gezicht te laten masseren om zich beter te kunnen ontspannen. Dit kan erg deugd doen na een erg stressende en drukke dag.

 

Gezichts- of gelaatsmassage kan echter ook gebruikt worden voor therapeutische doeleinden of als ondersteuning bij de conventionele behandeling van medische klachten. Dit is ook het geval bij lymfedrainage. Behalve een vorm van lichaamsmassage, kan lymfedrainage ook een vorm van gelaatsmassage zijn in geval van oedeemvorming in het aangezicht.

 

Verder bestaat ook de stimulerende gezichtsmassage die dan weer eerder bedoeld is als schoonheidsmassage. De technieken die hierbij gebruikt worden kunnen in principe door iedereen geleerd worden. Het zijn handelingen die ertoe bijdragen dat de teint van je huid meer gaat stralen, de spieren van je gezicht steviger worden en je gezicht er jonger gaat uitzien.

 

Een laatste vorm van gezichtsmassage is de acupressuur. Deze wordt gebruikt om vermoeide ogen te verzorgen. Ook deze technieken kun je zelf leren en op jezelf toepassen. Met je vingertoppen kun je voorzichtig druk uitoefenen op bepaalde punten rond je ogen en wenkbrauwen.

 

Doel

Over het algemeen is bekend dat massage de bloedcirculatie en de bloed- en lymfestroom beïnvloedt, spierspanning of slapheid vermindert, het zenuwstelsel aantast door stimulatie of sedatie en de weefselgenezing verbetert. Deze effecten bieden een aantal voordelen:

 • vermindering van spierspanning en stijfheid verlichting van spierspasmen
 • grotere flexibiliteit en bewegingsvrijheid
 • verhoging van het gemak en de efficiëntie van beweging
 • verlichting van stress en hulp bij ontspanning
 • bevordering van diepere en gemakkelijkere ademhaling
 • verbetering van de bloedcirculatie en beweging van de lymfe
 • verlichting van spanningsgerelateerde aandoeningen, zoals hoofdpijn en vermoeide ogen
 • bevordering van snellere genezing van verwondingen aan zacht weefsel, zoals getrokken spieren en verstuikte ligamenten, en vermindering van pijn en zwelling in verband met dergelijke verwondingen
 • vermindering van de vorming van overmatig littekenweefsel na verwondingen van zacht weefsel
 • verbetering van de gezondheid en voeding van de huid
 • verbetering van de houding door veranderende spanningspatronen die de houding beïnvloeden
 • vermindering van stress en een uitstekende tool voor stressmanagement
 • creëren van een gevoel van welzijn
 • vermindering van angstniveaus
 • meer bewustzijn van de verbinding tussen geest en lichaam
 • bevordering van een ontspannen staat van mentaal bewustzijn

Massagetherapie heeft ook een aantal gedocumenteerde klinische voordelen. Massage kan bijvoorbeeld angst verminderen, de longfunctie verbeteren bij jonge astmapatiënten, psycho-emotionele stress verminderen bij personen die lijden aan chronische inflammatoire darmaandoeningen, het gewicht verhogen en de motorische ontwikkeling verbeteren bij premature baby’s, en het immuunsysteem functioneren. Enkele medische aandoeningen die massagetherapie kan helpen zijn: allergieën, angst en stress, artritis, astma en bronchitis, carpaal tunnelsyndroom en ander repetitief bewegingsletsel, chronische en tijdelijke pijn, problemen met de bloedsomloop, depressie, spijsverteringsstoornissen, spanningshoofdpijn, slapeloosheid, myofasciaal pijn, sportblessures en temporomandibulaire gewrichtsdisfunctie

Voorbereiding

Voor een massage gaan vergt weinig voorbereiding. Over het algemeen moet men schoon zijn en niet eten vlak voor een massage. Men mag niet onder invloed zijn van alcohol of niet-medicinale drugs. Massagetherapeuten werken over het algemeen op afspraak en zullen meestal informatie geven over hoe u zich kunt voorbereiden op een afspraak op het moment van het maken van de afspraak.

Wanneer te vermijden?

Massage is relatief veilig; het is echter over het algemeen te vermijden, dwz het mag niet worden gebruikt als een persoon een van de volgende aandoeningen heeft: gevorderde hartaandoeningen, hypertensie (hoge bloeddruk), flebitis, trombose, embolie, nierfalen, kanker als massage de uitzaaiing zou versnellen (dwz een tumor verspreiden) of breekbaar weefsel als gevolg van chemotherapie of andere behandelingen, infectieziekten, besmettelijke huidaandoeningen, acute ontsteking, geïnfecteerde verwondingen, niet-genezen fracturen, dislocaties, bevriezing, grote hernia’s, gescheurde ligamenten, aandoeningen die vatbaar zijn voor bloeding en psychose.

Massage mag niet lokaal worden gebruikt op aangetaste gebieden (d.w.z. vermijd het gebruik van massage op de specifieke delen van het lichaam die door de aandoening worden beïnvloed) voor de volgende aandoeningen: reumatoïde artritis oplaait op, eczeem, struma en open huidlaesies. Massage kan worden gebruikt op de delen van het lichaam die niet door deze aandoeningen worden beïnvloed.

In sommige gevallen moeten voorzorgsmaatregelen worden genomen voordat massage wordt gebruikt voor de volgende aandoeningen: zwangerschap, hoge koorts, osteoporose, diabetes, recente postoperatieve gevallen waarin pijn en spierspalken (dwz aanspannen als een beschermende reactie) zouden toenemen, angst en mentale aandoeningen die de communicatie of perceptie kunnen schaden. In dergelijke gevallen kan massage al dan niet geschikt zijn.

De beslissing over het gebruik van massage moet gebaseerd zijn op de vraag of het schade kan veroorzaken. Als iemand bijvoorbeeld osteoporose heeft, is het de vraag of botten sterk genoeg zijn om de uitgeoefende druk te weerstaan. Als iemand een gezondheidstoestand heeft en twijfelt of massagetherapie geschikt is, moet een arts worden geraadpleegd.

Unieke Ervaring

Enkel Op Afspraak

Waarom Villa Mali?

img
Locatie
Ganzenstraat, 3530 Houthalen-Helchteren
img
Stuur Een Mail
info@villa-mali.be
img
Reserveer Je afspraak
Tel: +32 485 154 267

Neem Contact Op

Ayurvedische Massage

Ayurvedische Massage

Duurtijd : 1 uur 30 min

€75.00

Ontdek Meer
Aromatherapie

Aromatherapie

Duurtijd : 1 uur 30 min

Ontdek Meer
Herbal hot compress massage

Herbal hot compress massage

Duurtijd : 1 uur 30 min

Ontdek Meer
Hot stone massage

Hot stone massage

Duurtijd : 1 uur 30 min

Binnenkort beschikbaar

Ontdek Meer
Reiki + ontspanningsmassage

Reiki + ontspanningsmassage

Duurtijd : 1 uur 30 min

€65.00

Ontdek Meer
Villa-Mali

Neem Contact Op

Jouw Locatie Voor Totale Ontspanning
nl_BEDutch
nl_BEDutch